Arhipelagul talentelor

Arhipelagul talentelor

Arhipelagul talentelor este o combinație de insule ce este reprezentată ca o hartă de orientare sau o hartă a comorii. Fiecare insulă are un sens deosebit și ne îndreaptă atenția către una dintre cele nouă competențe sau unul dintre domeniile de dezvoltare. Pe aceste insule, copiii pot descoperi propriile talente sau interese. Fiecare dintre insule este parte dintr-un întreg mai mare. Acest întreg este omulețul care este format din toate insulele puse împreună.

Nici o insulă nu poate lipsi

Arhipelagul are o valoare simbolică. Insulele par să existe separat una de alta, în apă, dar nicio insulă nu poate lipsi pentru că atunci întregul nu mai este complet. La început, fiecare insulă este abordată separat. Dar de cele mai multe ori, orice activitate fac copiii, poate fi plasată pe mai multe insule. De aceea sunt multe puncte de întâlnire sau suprapuneri în realitate.

Descoperirea talentelor

Forma vizuală a arhipelagului le vorbește copiilor într-un mod firesc. Ideea că pe aceste insule poți lucra la propriile talente este foarte atractiv și pe înțelesul fiecăruia. Poți descoperi foarte ușor împreună cu copiii talentele acestora întrebând: Pe ce insulă ți-ar plăcea să mergi? Pe ce insulă simți că nu ți-ar plăcea să mergi? Răspunsurile copiilor dau imediat direcția pentru o discuție captivantă. 

Arhipelagul este în consecință un mijloc foarte frumos pentru:

  • a discuta despre pasiunile, interesele și talentele copiilor într-un mod pozitiv și îndreptat către creștere și dezvoltare;
  • a privi copilul într-un cadru larg și astfel a evalua și dezvălui și celorlalți punctele forte ale copiilor.

Mai mult, prin activitățile diverse propuse pe fiecare insulă ajungi să cunoști fiecare copil mai bine și, cel mai important, să poți să-l susții mai bine în dezvoltarea sa.

Călătoria de descoperire a ceea ce îi animă pe copii, unde se simt aceștia puternic atrași este un cadru ideal pentru a lucra cu copiii în jurul:

  • construirii încrederii în sine din prisma unor experiențe de succes și din sentimentul motivației intrinseci;
  • declanșării și menținerii unei mentalități de creștere (growth mindset) la fiecare copil, construirea sentimentului de “credință” în propria persoană;
  • demonstrării rezilienței și rezistenței personale atunci când lucrurile merg mai greu, ajutat fiind de atitudinea îndreptată spre creștere și dezvoltare;
  • bucuriei experienței de flow,  de a te implica fără să mai știi de trecerea timpului în lucruri care te captivează și te atrag.

9 insule

Prin Arhipelagul Talentelor ai la dispoziție un instrument prin care poți observa copilul ca întreg, si poți explora toate domeniile în căutarea și stimularea posibilelor talente ale acestuia. Arhipelagul conține nouă insule ale talentelor, fiecare cu sâmburii de talent ce țin de ea. 

Insula cuvintelor Rime, poezie, scriere și vorbire liberă, interpretare orală creativă a poveștilor, interpretare glume, teatru, imaginarea de lumi fantastice, etc. 
Insula imaginilor Să faci fotografii, să fii conștient de modă, să colorezi, să desenezi, să lucrezi în lut, să pictezi, să privești opere de artă, să meșterești, etc.
Insula muzicii Să bați ritmul, să recunoști instrumente, să fredonezi melodii, să menții tonul, să cânți la un instrument, să te bucuri de muzică, să cânți, etc.
Insula mișcării Să fugi, să te cațeri, să faci lucruri ce implică forță, să dansezi, să joci jocuri cu mingea, să practici diverse sporturi, etc.
Insula mișcării fine Să folosești șurubelnița, penseta, să realizezi un machiaj, să joci nintendo, să lucrezi cu lut, să cânți la un instrument, etc.
Insula împreună  Să oferi ajutor la nevoie, să oferi consolare, să rezolvi conflicte, să înveselești, să lucrezi împreună, să te alături unei inițiative, etc.
Insula lumii Să fii prietenos cu mediul înconjurător, să te bucuri de natură, să lucrezi în grădină, în pădure, să ai grijă de flori, plante și animale, să fii interesat de materiale și tehnici, să ajuți în garaj, etc.
Insula gândirii Să faci calcule mentale, să lucrezi cu cifre, să citești hărți, să măsori, să rezolvi probleme, să rezolvi enigme, să cauți informații și să le organizezi, etc.
Insula curajului și voinței Să planifici și să organizezi independent, să perseverezi, să stabilești reguli, să fii conducător de joc, să descoperi și să încerci lucruri noi, să gândești lucruri speciale, să poți să iei decizii ușor, etc.

Acest articol face parte dintr-o serie de 3 articole care abordează tema: O hartă a comorii pentru a descoperi sâmburii de talent.

Citește și despre:
Alegerea unor „ochelari” pozitivi și apreciativi
Sâmburii de talent

Autor – Ivan van Gucht
Traducerea și transcreația – Monica Diaconu
Text preluat de pe blogul Centrului de Învățare Experiențială CEGO Leuven, Belgia, expertisecentrum.cego.be
Fotografii: www.freepik.com