Învățare Experiențială la dimensiune europeană

Învățare Experiențială la dimensiune europeană

Ne aflăm la final de proiect Erasmus+ , acțiunea KA1 – Mobilități ale cadrelor didactice și privim în urmă la o experiență care ne-a marcat enorm ca și comunitate de învățare. Inițial planificat pentru 2020, dar întrerupt brusc de pandemie, proiectul nostru a mers înainte în 2021.  

Conexiunile noastre cu partenerii noștri din Belgia (CEGO – Centrul de Învățare Experiențială al Universității din Leuven) și Olanda (Tweemonds – Centrul pentru stare de bine și implicare în educație) au fost întreținute prin prezența formatorilor acestora în Timișoara la SEED (Săptămâna Europeană a Educației Democratice), în fiecare an, începând cu 2018. Și totuși, simțeam că adevărata învățare, aceea care vine atunci când vezi, simți, experimentezi ceea ce înveți, putea veni doar prin vizitele noastre în școlile experiențiale din cele două țări.  

 

 

Proiectul Erasmus+ a adus acest gen de învățare prin contactul direct cu o alt fel de lume educațională, o lume în care se depun eforturi mari pentru inovație în sprijinul dezvoltării fiecărui copil. Văzând transpuse în realitate principiile și metodele Învățării Experiențiale, am văzut ce e posibil, ce e provocator, ce poate funcționa în mediul nostru educațional, ce putem da mai departe școlilor din România. 

În prima deplasare, la Leuven la final de august 2021, au participat 6 profesori cu rol de mentor și formator în Școala Babel. Gazdele noastre au fost cei ce sunt sursa de inspirație și cercetare pentru tot ce înseamnă Educație Experiențială în Europa: CEGO – Centrul de formare și cercetare al Universității din Leuven. Am învățat și lucrat împreună chiar în biroul creatorului acestui concept, prof.dr. Ferre Laevers, simțind inspirația la fiecare pas. Concepte precum: implicarea, deep level learning, dezvoltarea și evaluarea competențelor în cele 10 domenii experiențiale, diferențierea, autonomia au devenit tot mai familiare pe măsură ce le observam și implementate în cele două școli vizitate. În aceste școli, directorii și profesorii ni s-au alăturat în călătorie, oferindu-ne tot ce se putea oferi din expertiza adunată în anii de aplicare practică a filosofiei Învățării Experiențiale. Am aflat că schimbarea vine greu, peste tot și că orice proces de schimbare durează extrem de mult. După 46 ani de activitate CEGO, aceștia ne-au putut explica ce înseamnă să formezi profesori și să transformi școli în timp, ne-au adus speranță că încet, încet, viața copiilor la școală, la nivel național se poate schimba atunci când există determinare și viziune. 

 

 

Ne-am întors acasă cu tolba plină de cărți, mintea plină de inspirație și cu două proiecte de colaborare noi: SEED 2022 și proiectul de traducere din limba olandeză a cărților de bază ale Învățării Expriențiale. Nu mult după plecarea noastră, proiectele noastre au ajuns la Ambasadoarea României în Belgia, prin intermediul întâlnirii organizate la Universitatea din Leuven de către Jozef Goebels, președintele Asociației ADR Vlaanderen. La această întâlnire a participat Monica Diaconu (coordonator proiect Scoala Babel), prof.dr. Ferre Laervers și directorul CEGO Ludo Heylen. Entuziasmul doamnei Ambasador legat de proiectele comune Școala Babel – CEGO ne-a dat aripi. 

Echipa de mentori/formatori a Școlii Babel a trecut imediat la fapte. Înainte de începerea anului școlar, toți profesorii școlii noastre au beneficiat de o formare de două zile în care au putut avea acces la informațiile și experiențele de învățare ale colegilor ce au făcut deplasarea în Belgia. Apoi, la început de octombrie, am deschis poarta învățării pentru profesorii din toată țara curioși despre Învățarea Experiențială. Evenimentul online propus de echipa Școlii Babel și de Wilma van Esch din Olanda a strâns laolaltă peste 500 de persoane din toate colțurile României doritoare să afle despre beneficiile acestui mod de abordare al educației. 

La final de octombrie, a doua echipă, formată de data aceasta  din 8 profesori pentru învățământul primar a beneficiat de o formare și vizite în școli experiențiale din Olanda, organziate de partenerul tradițional deja al Școlii Babel, Tweemonds – Centrul pentru stare de bine și implicare. Tweemonds a fost alături de noi încă de la înființarea școlii noastre, oferind expertiză și inspirație în pașii importanți făcuți de școala noastră. În aceste zile organizate special pentru învățătorii noștri, Suze Roelofs și echipa sa au creat experiențe de învățare memorabile, implicând echipa în procese de reflecție comună și planuri de acțiune în jurul metodelor practice ale Învățării Experiențiale. Folosirea contractului pentru învățare, a Arhipelagului Talentelor, a strategiilor de literație, metodele Open Space și analiza stării de bine și a implicării au fost lucruri ce au devenit mult mai clare odată experimentate și observate în realitatea școlilor vizitate. O relație specială a fost stabilită între Școala Babel și prima școală experiențială din Olanda – Uilenspiegel. Discuțiile între profesorii școlii noastre și profesorii din această scoală au relevat multiple posibilități de colaborări viitoare, prin viitoare proiecte de mobilitate Erasmus+ pe teme de interes comun cum ar fi: relația școlii cu părinții, incluziunea și îmbrățișarea diferențelor, învățarea prin joc și liberă inițiativă.

 

 

Cele două mobilități ale cadrelor didactice din Școala Babel au adus întregului colectiv o viziune comună și instrumente practice pentru implementarea unei astfel de viziuni, în dialog cu sistemul educațional românesc și cu adaptările de rigoare. Provocările acestor adaptări au lăsat spațiu pentru multă creativitate, poftă de cercetare și inovație în rândul echipei noastre. Cu viziunea și instrumentele dobândite, am reușit să deprindem un limbaj comun și să găsim metodele potrivite pentru a crește constant starea de bine și implicarea copiilor în procesul de învățare. 

 

Expertiza câștigată, re-conectarea cu partenerii noștri, ne-au dat impulsul de a pune bazele primelor proiecte ale Centrului Român pentru Învățare Experiențială, centru lansat către comunitatea largă în data de 11 decembrie în cadrul evenimentului Intervenția pentru educație. La acest eveniment, organizat de Școala Babel au participat Primarul Timișoarei, Rectorii Universității de Vest și Universității Politehnica Timișoara, Consulul Olandei și Consulul Spaniei, cu toții îmbrățișând inițiativa noastră de a susține transformarea educației în comunitatea orașului nostru. Primele proiecte ale centrului sunt organizarea conferinței internaționale SEED (Săptămâna Europeană a Educației Democratice)  în perioada 20-22 mai 2022 și traducerea cărților de bază ale Învățării Experiențiale, proiect pentru care sperăm să obținem susținere Ambasadei Belgiei în România și Ambasadei României în Belgia. Parteneriatul de lungă durată între Școala Babel și CEGO este considerat o sursă de inspirație de către organizatorii Forumului Româno-Belgian din 2022 din Geel (Belgia), unde Școala Babel va susține o prezentare a acestei colaborări. 

 

Învățare Experiențială la dimensiune europeană a fost un proiect cu impact extrem de important pentru Școala Babel aducând o consolidare a expertizei la nivel de echipă, oportunități noi pentru parteneriate cu școli din Belgia și Olanda, cu centrele de formare a profesorilor din aceste țări.  La un alt nivel, prin Centrul Român pentru Educație Experiențială, observăm o deschidere foarte mare la nivel de comunitate locală, națională și internațională pentru a putea contribui într-un mod sustenabil la schimbarea în educație în România.