Ne dorim ca proiectul nostru să ajungă la câți mai mulți copii și să ocupăm toate cele 30 de locuri disponibile, așadar copiii se pot alătura pe parcurs și să participe la una din cele două săptămîni, dacă nu se poate la amândouă.

Participarea este gratuită pentru copii.

Înscrierile se fac completând formularul de aplicare (5-10 min).

Invităm 30 de copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani să ni se alăture într-o minunată călătorie de învățare în natură: Grădina prin ochii științei.

Criteriile de selecție vor fi relevanța aplicației și creativitatea. Selecția va fi realizată de către coordonatorul proiectului împreună cu echipa de mentori și voluntari.

Grupul pe care ni-l dorim, ținând cont de profilul și activitățiile proiectului, cuprinde 20 de copii cu vârsta curpinsă între 9 și 10 ani, 10 copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Activitățile se vor desfășura în perioada 28 iunie – 9 iulie, preponderent afară, în intervalul orar 9:00 -13:00, de luni până vineri inclusiv. Locația este spațiul de grădini comunitare Greenfeel – Grădinescu Timișoara (Str. Păstorilor, nr.20, Timișoara).

În cadrul proiectului copiii vor avea ocazia:
-să se familiarizeze cu grădinăritul;
-să descopere rolul unei grădini într-o comunitate;
-să gândească și să construiască un sistem automat de irigare;
-să recunoască fenomene fizico-chimice;
-să creeze ilustrații ale grădinii.

Copii vor învăța experiențial prin:
-experimente (practice și adaptate vârstei din domeniile biologie, fizică, chimie)
-proiectul de irigare (va fi gândit cap-coadă de către echipa de copii și va combina utilizarea cunoștințelor de matematică, fizică, programare, precum și dobândirea de noi cunoștințe pentru partea practică a tehnologiei)
-activitățile de cercetare și observare a naturii
-lucru individual, în perechi și în grup
-activități de reflecție bazate pe natură și artă

Noi considerăm că natura reprezintă una din cele mai bune școli pentru copii.
Activitățile în natură încurajează conectarea socială și creativitatea, elimină stresul și îmbunătățesc atenția, elevii sunt mult mai interesați și implicați. Cu atât mai mult după acest an în care copiii au petrecut mai puțin timp afară, am văzut nevoia unui proiect în aer liber, prin care copiii să-și reducă un pic din acest deficit, să-și murdărească mâinile, să învețe la firul ierbii și să vadă că tehnologia nu înseamnă doar să stai în fața unui ecran, ci își poate găsi locul și beneficiul și în natură.

Grădina prin ochii științei creează contextul pentru exersarea următoarelor abilități:
-motricitate
-organizare și planificare
-muncă în echipă, comunicare și negociere
-exprimare artistică

Ca-n orice călătorie plină de aventuri, eroii au și ajutoare care-i însoțesc. Mentorii sunt cei care vor facilita experiențele de învățare, acordând o atenție deosebită factorilor care influențează implicarea, starea de bine, autonomia și competența copiilor.

Liana DrăghiciBiolog și grădinar cu experiență, coordonatorul cursului de grădinărit oferit elevilor Școlii Babel
Ovidiu CorneaInginer diplomat în Ingineria Sistemelor și Calculatoarelor, doctorand în domeniul Protecției Infrastructurilor Critice –monitorizarea, analiza și controlul parametrilor fizico-chimici
Diana RotaruProfesor de fizică al Școlii Gimnaziale Babel
Brigita AlmasiProfesor de arte al Școlii Gimnaziale Babel
Ana Fiț – Trainer și youthworker, metode de învățare bazate pe artă și natură

Pentru a conecta experiența copiilor cât mai mult la viața din afara școlii și o aplicabilitate cât mai extinsă am făcut echipă cu: Greenfeel – Grădinescu Timișoara (o comunitate locală strânsă în jurul activităților de grădinărit urban) și ASAT (Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești). Le mulțumim că ne sunt parteneri.

Grădina prin ochii științei este un proiect finanțat de Fondul Științescu, gestionat de Fundația Comunitară Timișoara. Pentru mai multe detalii accesați: www.timisoara.stiintescu.ro.

Pentru eventuale neclarități legate de acest proiect te rugăm să folosești adresa proiecte@scoalababel.ro.