Makerspace

Lansare Makerspace@scoalababel

Makerspace@scoalababel va fi deschis publicului (părinți și copii) în săptămânile 2-6 Iulie 2018 și 30 iulie – 3 august 2018. Mentorii Makerspace@scoalababel (Alin Fițu, Octavia Nicorescu și Jay Thorne) îi așteaptă pe copiii de toate vârstele în fiecare zi în intervalul 17-19 pentru a da viață proiectelor. Pentru participare vă rugăm să scrieți un mesaj la makerspace@scoalababel.ro.

Proiectul pe care școala noastră dorește să-l realizeze este legat de crearea unui spațiu de experimentare – un makerspace. Dorim să dezvoltăm un spirit antreprenorial al copiilor, implicându-i în experiențe de învățare interesante, care să le dezvolte creativitatea și capacitatea de a rezolva probleme concrete.

Prin inginerie, design, croitorie, traforaj, arhitectură, experimente științifice vor putea descoperi transdisciplinaritatea, vor deveni mai creativi și mai implicați, vor fi mai curioși și mai pregătiți să redescopere lumea și sa găsească moduri concrete de rezolvare pentru problemele comunității cu ajutorul unor adulți pregătiți în domeniile respective.

Acest spațiu se va regăsi în cadrul bibliotecii școlii și va cuprinde o selecție largă de materiale și scule, începând de la carton, țevi, cutii de carton, banda adeziva, piese lego, țesături, până la imprimanta 3D, kituri de robotică, kituri de circuite, Arduino, Raspberry PI.

Folosirea makerspaceului va crea o comunitate pentru că va implica munca în echipa (părinte/copil sau adult/copil). Oamenii vor fi atrași în makerspace de aceste facilități și vor rămâne pentru a forma o comunitate.

Ne motivează încrederea ca generația tânără poate aduce contribuții majore la viitoarele proiecte; în special cei care nu își găsesc motivația în scoală pot fi atrași să-și găsească pasiunea și își vor îmbunătăți și rezultatele școlare.

DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?

Copiii sunt integrați din ce în ce mai mult într-o lume a consumului. Scopul activităților din cadrul makerspace-ului este de a-i încuraja să creeze, de a-și dezvolta abilități necesare secolului 21. Familiarizarea cu noile tehnologii și folosirea diverselor materiale în realizarea obiectelor proprii, îi va ajuta să se adapteze în viitor la o piață a muncii cu multe necunoscute.

– vom documenta un model de spațiu pentru proiecte (makerspace) si activități, care sa poată fi replicat în alte școli din Timișoara;

– din păcate, copiii învață prin memorare și nu au conexiune cu viața reală, nu sunt impulsionați să creeze și devin preponderent consumatori. Acest spațiu le va oferi posibilitatea de a aborda altfel lucrurile și a fi atrași către învățare;

– exista un makerspace în Timișoara destinat adulților (Plan Zero) și dorim să oferim o astfel de experiență deschizătoare de orizonturi și celor mici, în special în școli;

– accesul celor pasionați, dar care nu dispun de resursele necesare pentru a experimenta.

CE VOM FACE PENTRU CA PROIECTUL SĂ FIE UN SUCCES?

Până în iulie 2018 se va amenaja, în cadrul școlii, spațiul pentru desfășurarea de activități, sub coordonarea lui Jay Thorne.

Se va face o echipa de voluntari cu expertiza în diferite domenii, care vor învața copiii și se va începe în vară cu o grupă de 15 copii în luna iulie și o altă grupa de 15 copii în august, care vor folosi acest spațiu timp de o săptămână, în mod intensiv.

În cadrul Săptămânii Altfel 2018-2019, școlile pot utiliza makerspace-ul pentru a desfășura activități cu copiii.

Sâmbătă vom organiza de 2 ori pe lună o întâlnire a grupului de kid makers.

CE REZULTATE PROMITEM?

Un spațiu dotat cu tot ce este nevoie pentru proiecte;

O comunitate de kid makers formată din 30 de copii de vârstă școlară și accesul în makerspace al școlilor de stat (cel puțin 4);

Documentarea printr-un ebook și un video a procesului de creare și utilizare a acestui makerspace.

CE VA SCHIMBA ACEST PROIECT ÎN COMUNITATEA TA?

Acest proiect va aduce în prim plan populara mișcare de maker education, ca și alternativă la învățarea pur academică. Prin mărturiile copiilor, sperăm să crească încrederea în competențele lor și dorința de a oferi experiențe similare în cadrul școlilor.

În plus, toate spațiile create în cadrul școlii cu ajutorul comunității vor fi disponibile pentru copiii din întreg orașul cu ajutorul ONG-urilor partenere, care le vor putea folosi pentru a organiza evenimente de învățare gratuite pentru aceștia.

Considerăm că fiecare comunitate ar trebui să aibă spații de tip makerspace, unde inovația și experimentarea să aibă loc.

ALTE ORGANIZAȚII, INSTITUȚII, GRUPURI CARE NE VOR SPRIJINI ÎN PROIECT

La implementarea proiectului ne vor ajuta: Asociația Babel Education, Asociația Învățătorilor Bănățeni, Asociația Inițiativa în Educație, Școala Fonkeling din Olanda – cu o bogată experiență în învățare experențială.

Din cadrul Asociației Babel Education vor veni voluntari care să ii ajute pe copii în cadrul proiectelor desfășurate. Asociația Învățătorilor Bănățeni și Asociația Inițiativa în Educație ne vor ajuta prin găsirea școlilor/cadrelor didactice doritoare să-și desfășoare proiectele Școlii Altfel în cadrul makerspace-ului. Școala Fonkeling ne va consilia în perioada mai-iulie 2018 și ne va ajuta cu materiale (know how) necesare desfășurării unor proiecte din cadrul makerspace-ului.

INFORMAREA ȘI IMPLICAREA DONATORILOR ÎN PROIECT

Pentru a-i ține la curent cu modul în care s-a amenajat spațiul și cum este folosit makerspace-ul, vom face un grup de Facebook unde vom posta informații și fotografii. Toți donatorii care doresc sa se implice în proiect sunt bineveniți în makerspace pentru a vedea cum decurg lucrurile.

OBIECTIVUL DE STRÂNGERE DE FONDURI PRIN TIMOTION – 8000 lei

Suma pe care dorim să o strangem în cadrul evenimentului pentru amenajarea makerspaceului este de 8000 RON.

Cheltuieli legate de activitatile proiectului: 500 RON

Cheltuieli achizitie echipamente, papetarie si birotica: 5500 RON pentru 4 zone:

Zona prototip: Mini imprimanta 3D; White board; Flipchart; Papetarie (carton, markere, banda adeziva)

Zona robotica: Lego mindstorm; Arduino; Raspberry Pi

Zona creatie/design: Masina de cusut; Tesaturi; Consumabile (nasturi, ata, lut, etc)

Zona multimedia : Fundal colorat pentru fotografii; Microfon;

Cheltuieli de promovare: 400 RON

DURATA PROIECT: Iulie 2018 – Februarie 2019