Liceul Babel – Despre misiune, competențe, comunitate și noul campus

Liceul Babel – Despre misiune, competențe, comunitate și noul campus

Liceul Babel a fost construit și deschis în anul 2022 pentru a oferi copiilor absolvenți ai Școlii Gimnaziale Babel un spațiu de continuare firească a evoluției lor academice și personale. De asemenea, Liceul Babel este deschis oricărui viitor elev de clasa a IX-a care, împreună cu părinții lui, consideră că liceul nostru este un loc potrivit pentru dezvoltarea și planurile sale de viitor.

Începând cu toamna anului 2023, toți elevii de liceu se vor bucura de campusul Babel construit în Dumbrăvița, în care liceenii vor avea acces la un laborator multifuncțional, bibliotecă open space, sală de sport, makerspace și sală pentru luat prânzul.

Misiunea Liceului Babel

Dacă joburile viitorului nu există încă, iar dinamica vieții îi copleșește uneori chiar și pe cei mai experimentați dintre noi, cum ne putem asigura că școala în care învață tinerele generații se ridică la nivelul cerințelor în continuă schimbare?

Răspunsul nostru este: la Liceul Babel ajutăm tinerii să descopere ceea ce pot, le oferim un spațiu în care să se exprime în siguranță, sunt văzuți și ascultați și îi implicăm în situații reale în care își dezvoltă competențe valoroase cu aplicabilitate la viața de mâine.

La fel ca în școala gimnazială, și în liceu urmăm principiile pedagogiei experiențiale, observăm îndeaproape gradul lor de implicare în activitățile școlare, precum și cât de bine se raportează la procesul pe care îl presupune învățarea.

Competențele și autonomia

Cu ajutorul echipei Babel și a comunității noastre puternice, putem oferi elevilor de liceu mijloace de pregătire pe cele mai importante arii de dezvoltare: academică, personală, competențe digitale și competențe practice.

Pe lângă materiile de bază, limbile străine, sesiunile de coaching și mentorat, programa Liceului Babel conține un curs de Practical Skills ce susține crearea de competențe practice pentru viață: prim ajutor, gătit, nutriție, design și producere de obiecte, reparații de bază în gospodărie, educație juridică și financiară de bază.

Punem accent pe dezvoltarea de competențe și dezvoltarea personală a fiecărui elev pentru a-i susține în construirea unui sistem propriu autonom, ce poate să-i ajute în viață, indiferent de situațiile la care vor fi expuși.

Descoperi ce poți, alături de noi, profesorii de la Babel

Echipa Liceului Babel aduce împreună un mix de pedagogi cu experiență atât în sistemul de stat, cât și în sistemul Babel, profesori tineri pasionați de domeniile lor de expertiză, specialiști în domeniile studiate de liceeni. Acestora li se alătură o echipă în creștere de mentori, adică persoane cu impact în comunitatea profesională care sunt dispuși să dedice timp pentru ghidarea individuală a copiilor cu o anumită pasiune și o echipă didactică de psihologi/consilieri.

Echipa Liceului Babel este ghidată în procesul său de dezvoltare de specialiști în Învățare Experiențială și Învățarea prin Investigație din Olanda: Wilma van Esch și Bart Coppes.

Împreună și fiecare în parte insuflăm elevilor dragul pentru învățare, încurajându-i să descopere în interiorul lor acele lucruri și pasiuni care vor fi definitorii pentru viețile lor de adulți, le stârnim curiozitatea și ne asigurăm că empatia și colaborarea stau la baza acestor experiențe de învățare.

Cum are loc învățarea și evaluarea la Liceul Babel

Tomas, elev în clasa a IX-a la Liceul Babel ne-a trimis acest text pe care-l cităm aici integral. Este părerea lui formată după primele luni de învățare la noi în liceu, el absolvind ciclul gimnazial la o altă școală din Timișoara.

“Învățarea la Liceul Babel se bazează pe dezvoltarea personală a fiecărui tânăr. Temele și proiectele, majoritatea, se axează pe ideea că elevii pot folosi creativitatea lor, întrucât se poate, pentru a completa cerința. Multe dintre proiectele primite ca temă au opțiunea de a fi

făcute în echipă: colaje, prezentări, desene, planșe, chiar și role-playing. În general, acestea sunt realizate în cadrul orei respective sau programului de Buddy Learning, după ore. Fiecare proiect sau temă are termenii clar descriși de dinainte, astfel încât elevul să știe în ce parametri se măsoară efortul său.

Programul de Buddy Learning oferă un mediu în cadrul liceului în care oricine poate alege să-și completeze din teme sau proiecte, împreună cu colegii săi. Materiile au același concept de învățare calmă și regulată. Elevii pot oricând să se lămurească de un subiect, punând o întrebare profesorului. Pot cere materiale în plus, o explicație mai variată sau poate un timp de vorbit cu profesorul la Buddy Learning. Totuși, este încurajată ideea ca toți colegii să se ajute între ei, înainte de îndrumarea profesorului, pentru a primi o explicație la o nelămurire, dintr-o perspectivă mai apropiată vârstei.

Evaluarea este de două feluri:

Prin note – Aceasta e compusă din rezolvarea testelor, respectarea termenilor proiectelor și activitate (la teme sau în clasă). Notele vor fi întotdeauna completate de o explicație din partea profesorului pentru punctele obținute. Și, pe lângă temele de bază, elevul poate lucra în plus, în diferite moduri, pentru a-și mări nota.

Prin reflecție – Aceasta e compusă din urmărirea gradului de implicare, fișe de reflecție și timp de autoanaliză. Acest lucru e luat în serios de toată lumea și te ajută, ca persoană, să te evaluezi singur și să îți observi progresul.”

Care este relația elev-profesor la Liceul Babel?

La această întrebare ne răspunde David, de asemenea elev în clasa a IX-a, la Liceul Babel:

“Eu am fost încă de la început în mediul Școlii Babel, fiind aici din clasa a III-a, an în care s-a deschis școala. Într-adevăr, relația copil profesor este una deosebită și poate un pic surprinzătoare pentru unii. NU EXISTĂ să ne adresăm către profesori cu pronume de politețe, lucru care se poate observa încă din prima săptămână când profesorii comunică acest lucru cu noii elevi.

Un lucru ce a rămas constant în acești 6 ani de aici este modul de predare cu explicare. De fiecare dată când nu am știut ceva complet sau nu înțelesesem lecția deloc, profesorul sau profesoara care o predase stătea cu mine să-mi explice de câte ori era nevoie pentru a se asigura că știu. Pe lângă asta, un alt aspect la această relație care a fost prezent de la început a fost respectul profesor elev și elev profesor (acesta a mai fost compromis de câteva ori, dar în general este foarte bine menținut).

Ce înseamnă acest respect (din perspectiva mea). Avem lucrurile de bază cum ar fi că nu ne batjocorim, nu facem mișto unii de alții când nu este o chestie apreciată nici de elev, nici de profesor. Mai apoi, ne ascultăm unii pe alții, încercăm pe cât de mult posibil să nu vorbim unii peste alții.

Un alt lucru important ar fi faptul că majoritatea profesorilor ne sunt apropiați. Cel mai bun exemplu ar fi profesorul de logică și profesoara de engleză, Dean și Mika. Cu Dean este de parcă avem un coleg de o clasă mai mare acolo, jucăm baschet cu el, glumim cu el, ne facem treaba cu ajutorul lui, este o relație foarte interesantă care prezintă atât aspecte de prietenie și distracție cât și aspecte de seriozitate și muncă. Cu Mika, la fel, în majoritate fetele din clasă sunt mai apropiate de Mika, dar tot la fel, cu toții ne înțelegem de parcă suntem prieteni cu Mika și ne distram când e momentul să ne distram.

Frica, frica este un sentiment pe care il presupun ca majoritatea îl cunoașteți când intrați în clasă. Partea bună, nu am avut teste surpriză pentru note, nu suntem scoși la tablă pentru notă. La noi, majoritatea din aceste frici sunt eliminate pentru că profesorii încearcă să ne încurajeze să învățăm, nu să ne forțeze să învățăm prin frică.

Flexibilitatea, un principiu care poate fi ușor abuzat, dar în general este folosit foarte bine. La ce încerc să mă refer când zic Flexibilitate, cel mai bun ar fi un exemplu: să zicem că ai fost foarte răcit sau plecat din țară și nu poți preda tema la timp. În cazul acesta profesorul va înțelege și va prelungi termenul limită pentru tine.

Profesorii țin cont de tine. Poate ai o zi proastă, nu te simți bine. Spune-i profesorului și te va înțelege. Temele nu sunt date ca să-ți ocupe tot timpul liber. Testele sunt date în așa fel încât dacă înveți și ai fost atent la oră ai toate șansele la un 10. Ideea este că profesorii nu sunt contra noastră ci sunt aici pentru noi. Să ne ajute când avem nevoie. În plus, unii profesori te pot ajuta și cu problemele tale legate de viața personală, dacă tu alegi să îi lași să te ajute, desigur. Sunt acolo să te asculte și să îți dea sfaturi unde văd ei ca este relevant.”

De ce avem Ziua Liceului Babel și ce înseamnă?

Ziua Liceului Babel

Ziua Liceului Babel este acea zi specială din an în care oferim un program dedicat și spațiu de întâlnire între profesorii, liceenii noștri și acei elevi de clasa a VIII-a care doresc să afle cât de bine li se potrivește Liceul Babel ca opțiune de studiu începând cu toamna 2023.

Pe 1 aprilie, în intervalul 11:00 – 16:00 invităm elevii și părinții din Timișoara să ia parte la Ziua Liceului Babel și să se bucure de activități deosebite care reflectă atmosfera hrănitoare, propice învățării cu drag, de care au parte toți liceenii noștri, zi de zi.

Înscrierile la Ziua Liceului Babel se fac aici: https://forms.gle/HtcYJC85MTAZiu1C8

Pentru mai multe detalii despre Liceul Babel, procesul de înscriere și propunerea academică, vă rugăm să consultați liceulbabel.ro