Centrul pentru Formare în Educație Experiențială

Centrul pentru Formare în Educație Experiențială

Centrul pentru Formare în Educație Experiențială este un nou proiect al Asociației Părinți în Dialog prin care ne alăturăm eforturilor societății civile românești de a contribui la dezvoltarea sistemului educațional.

Creăm astfel un hub educațional în care profesorii din comunitatea locală (Timișoara, jud. Timiș), dar și națională, au acces la formări, materiale de informare și o comunitate de practică în jurul Învățării Experiențiale și Comunicării Nonviolente. Acestea sunt cele două pedagogii ce stau la baza demersului Babel Școală + Liceul, prima școală experiențială din România, cu experiență de 7 ani de funcționare în sistemul educațional românesc (clasele 0-12).

Invităm în acest loc toți profesorii care înțeleg importanța stării de bine în procesul de dezvoltare armonioasă a copiilor și care cred că învățarea profundă se întâmplă doar când există implicarea activă a fiecărui copil.

Pe ce ne bazăm?

În România, Babel Școală + Liceu este singura școală care a adoptat si adaptat principiile educației experiențiale la sistemul românesc. După 7 ani de experiență cu acest tip de educație, echipa noastră este pregătită să împărtășească acest model cu copiii, profesorii și școlile din România.

Chiar de la începuturile sale, din 2016, Școala Babel a oferit profesorilor din comunitate oportunitatea de a se forma alături de echipa școlii pe cele două pedagogii ce ne inspiră și ne motivează eforturile. Am invitat formatori din Belgia, Olanda, Suedia și Anglia care au împărtășit din experiența lor. Am creat materiale utile profesorilor, materiale ce sunt acum disponibile la secțiunea Resurse pe www.scoalababel.ro.

În același timp am reușit să formăm la nivel local o echipă de opt formatori români ce pot da mai departe experiența aplicării acestor pedagogii în sistemul românesc de învățământ.

Centrul pentru Formare în Educație Experiențială

Ce sesiuni demo oferim?

Pentru părinți:
3 mai 2023, 18:00-19:30Despre libertate și limite în relația cu copilul (cu Claudia Goldan și Daniela Doru)

Pentru copii:
3 mai 2023, 18:00-19:30Ateliere pentru copii (storytelling, arts&crafts)

Pentru profesori:
17 mai 2023, 17:00-19:00 Implicarea elevilor în învățare (cu Adriana Bălaj și Anca Uzun)
19:00-20:00 Networking

24 mai 2023, 17:00-19:00 – Cum privim dezvoltarea integrală a copilului în Învățarea Experiențială? (cu Monica Diaconu)19:00-20:00 – Networking

Pentru înscrieri la aceste sesiuni demo gratuite, vă rugăm să completați acest formular.

Obiective pentru anul școlar 2023-2024

SEED, ediția a VI-a

În octombrie 2023 vom organiza a VI-a ediție a Săptămânii Europene pentru Educație Democratică, unde experți în educație experiențială ai Centrului de Formare în Învățare Experiențială CEGO (Universitatea din Leuven), Centrului Olandez pentru Stare de Bine și Implicare în Școli (Tweemonds) și Babel Școală + Liceu vor susține conferințe și sesiuni de lucru pentru toți profesorii români ce au convingerea că se poate altfel, că e în puterea lor să aducă starea de bine și implicarea copiilor în procesul de învățare din fiecare școală.

Bazele Învățării Experiențiale

În perioada noiembrie 2023 – mai 2024 ne propunem ca 100 de profesori să devină absolvenți ai modulului 1 din seria de trei module ce urmăresc dezvoltarea capacităților profesorilor români de a practica stilul de învățare experiențial în clasele și școlile lor.

Modulul „Bazele Învățării Experiențiale” este un program de 50 de ore de formare.

Seria de carte Educația Experiențială

În 2024 dorim să dăm startul proiectului de traduceri din limba flamandă a seriei de cărți care își propune să faciliteze accesul nemediat la informația care fundamentează învățarea îndreptată spre experiența copilului. (Ervaringsgericht onderwijs)

Această serie oferă instrumentarul necesar profesorilor pentru aplicarea unor principii ce sprijină procesele de dezvoltare a competențelor copiilor, principii aplicate în școlile din Belgia și Olanda de peste 30 de ani. Profesorii vor putea înțelege cu ușurință transformarea rolului lor de la acela de transmițător de informație la acela de creator de contexte și facilitator al creșterii competențelor copiilor. În acest moment, avem acordul editurilor și am obținut integral drepturile de autor de la prof. dr. Ferre Laevers, Ludo Heylen, Wilma van Esch.

Temele explorate în acest modul sunt:

  • Triunghiul autonomiei
  • Cercul ca formă de lucru
  • Diferențierea prin contractul de învățare
  • Arhipelagul talentelor
  • Scala Leuven de evaluare a stării de bine și implicării
  • Întâlnirea în 3 colțuri
  • Copilul ca individ
  • Tactul pedagogic / Dialogul experiențial.

Cum ne poți susține?

Susține un profesor – oferă o bursă unui profesor pentru participarea profesorilor la programul de formare (costurile estimate pentru formarea unui profesor pentru modulul 1 – 1.000 RON)

Adoptă o carte – susține costurile de traducere, editare și lectorat pentru una din cărțile programului (costurile estimate pentru publicarea unei cărți – 6.000 EUR).

Fii partenerul nostru la SEED – Săptămâna Europeană a Educației Democratice, ediția a VI-a – sprijină evenimentul, astfel încât să ajungem la câți mai mulți profesori – orice sprijin material sau financiar pentru a susține participarea profesorilor din țară și din Timișoara, deplasarea experților olandezi și belgieni.

Contribuie la dotarea spațiului de formare – dotarea spațiului fizic cu elementele de tehnologie și mobilier necesare bunei desfășurări a sesiunilor de formare.

Orice donație contează pentru educație!

Asociația Părinți în Dialog, CIF: RO 35974185

Cont:
RON – RO74BTRLRONCRT0532752201

EUR – RO24BTRLEURCRT0532752201
deschis la Banca Transilvania
Detalii transfer: Donatie fundatiepentrueducatie