StorySeed – Festival de Storytelling și Învățare Experiențială

StorySeed – Festival de Storytelling și Învățare Experiențială

Babel Școală+Liceu alături de partenerii săi naționali și internaționali, lansează invitația pentru StorySeed – o sărbătoare a Artei Povestirii (Storytelling), multilingvismului și expresivității în educație. 

Un proiect organizat în cadrul programului Timișoara 2023 – European Capital of Culture, StorySeed va avea loc în perioada 5-8 octombrie în Timișoara și va aduce împreună copii, profesori, pedagogi și artiști din 11 țări europene. 

Din 2018 până acum, an de an, Babel a adus în Timișoara și România semințele Învățării Experiențiale în evenimentele SEED (Săptămâna Europeană a Educației Democratice). 

În 2023, prin Storyseed ne bucurăm să împărtășim cu comunitatea timișoreană și națională bucuria Învățării Experiențiale alături de entuziasmul nostru pentru Arta Povestirii (Storytelling) ca mod al expresivității umane și al construirii de comunități. 

Credem că fiecare copil, în fiecare școală din România, poate înflori atunci când este susținut să își dezvolte propriul mod de expresie. Loris Malaguzzi, în pedagogia Reggio Emilia vorbește despre cele 100 de limbaje de exprimare ale copiilor și cum ele încet, încet dispar pe parcursul școlarității. Prin StorySeed, ne dorim să sărbătorim diversitatea modurilor unice de exprimare ale copiilor alături de diversitatea lingvistică prezentă în regiunea Timișoarei. Pedagogia experiențială și arta storytelling-ului ne vor ghida pașii în acest sens. 

Ce vă propunem prin StorySeed:

5 octombrie, Ziua Educației, Babel Școală+Liceu devine un castel al poveștilor interpretate în 9 limbi europene pentru copiii și adolescenții din Timișoara și împrejurimi. În compania unor artiști bine cunoscuți in lumea storytelling-ului din Franța, Germania, Anglia, Serbia, Ungaria, România, Ucraina, Italia, Spania, copiii și tinerii vor fi expuși unor experiențe inedite în care expresivitatea artiștilor îi va transporta în lumi imaginare pline de sens și emoție. 

Sesiunile de storytelling vor fi urmate de 15 ateliere de exprimare facilitate de artiști locali din diferite discipline artistice. Aceștia îi vor sprijini pe copii să exprime conținuturile, noile sensuri create, emoțiile trăite în lumile imaginare la care au avut acces prin intermediul poveștilor. Dans, teatru, modelaj în lut, scriere creativă sunt doar câteva din oportunitățile create pentru copii cu ocazia Festivalului de Storytelling. 

Profesorii interesați de a introduce arta povestirii în clasele lor, vor putea participa în 5 octombrie la o experiență de învățare alături de artiștii prezenți la StorySeed, în cadrul discuției panel din după-masa festivalului. 

Ziua se va încheia cu un spectacol de storytelling susținut de cunoscuta artistă maghiară Maja Bumberák, Roots and wings- reinterperting the feminine in tradition and modernity

6 octombrie este o zi dedicată adulților (artiști, profesori), explorând puterea Storytelling-ului ca artă performativă. Atelierul pentru artiști și profesori va fi susținut de artista maghiară Maja Bumberák. El e gândit pentru a inspira comunitatea artistică și educațională timișoreană legat de spațiul de autenticitate ce poate fi creat pentru public prin interpretarea orală a poveștilor.

Zilele de 7 și 8 octombrie sunt dedicate profesorilor din întreaga țară interesați de metodele de susținere a creativității și expresivității copiilor în școală prin intermediul Învățării Experiențiale.

Babel aduce și în 2023 inspirația olandezo-flamandă ce stă la baza demersului pedagogic inovativ creat în Timișoara din 2016.

Suze Roelofs (fondatoare Tweemonds-centrul pentru stare de bine și implicare Olanda), Ludo Heylen (autor al cărților de bază ale Învățării Experiențiale, fost director Centrul pentru Învățare Experiențială al Universității din Leuven, Belgia), Wilma van Esch (formator și autor de cărți Învățare Experiențială), Tom Goevers (formator și învățător belgian ce folosește Învățarea Experiențială în viața de zi cu zi alături de copii), vor susține ateliere non-formale pentru profesori, oferind o experiență inedită și memorabilă de învățare. 

Atelierele vin în întâmpinarea profesorilor ce își doresc să aducă în sala lor de clasă cât mai mult spațiu de exprimare, dialog și inițiativă copiilor și caută metodele potrivite pentru a face asta. Ne bucurăm să întâlnim din nou participanții la cele 6 ediții anterioare SEED din 2018 până acum.

Programul StorySeed:

Ziua 1 – Storytelling for all/ Arta povestirii pentru toți

5 Octombrie 

Locație: Campusul Babel

10:00 -13:00 

Partea – 1 Storytelling în limba maternă (copii cu vârsta 7-11 ani) 

Spectacole storytelling pentru copii susținute în limbile maghiară, sârbă, ucraineană, română urmate de ateliere de exprimare alături de artiști specializați în diferite domenii artistice (dans, pictură, modelaj, teatru, scriere creativă, muzică, desen, sculptură)

Nr. locuri – 60 pentru fiecare limbă  

11:30 – 14:30 

Partea 2 – Storytelling în limba internațională (copii și tineri cu vârsta peste 11 ani)

Spectacole storytelling pentru copii și tineri cu un nivel de înțelegere intermediar al limbii de desfășurare a spectacolului: engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană. Spectacolele sunt urmate de ateliere de exprimare alături de artiști specializați în diferite domenii (dans, pictură, modelaj, teatru, scriere creativă, muzică, desen, sculptură)

Nr. locuri – 60 pentru fiecare limbă

16:30 – 18:30 

Partea 3 –  Storytelling pentru profesori și părinți

Panel internațional de arta povestirii adresat profesorilor și părinților, cu prezența artiștilor internaționali ai festivalului. Demonstrație interpretare orală a unor povești și exemple de utilizare a artei povestirii în procesul de învățare al copiilor. 

Nr. locuri – 60  

19:00 -20:30

Partea 4 – Storytelling pentru adulți 

Spectacol storytelling pe tema miturilor feminității susținut în limba engleză de artista maghiară Maja Bumberak.

Nr locuri: 120

Ziua 2 – Learning experiences

6 Octombrie

Locație: Campusul Babel

Part 1 – The Art and Craft of Storytelling 

10:00-16:00 – Atelier pentru artiști și profesori interesați să practice arta povestirii. Atelierul este susținut de artista maghiară Maja Bumberak

Nr. locuri: 20

Part 2 – Stories of Creativity in Schools – introduction to Experiential Education

18:00-20:30 – Pedagogii invitați din Belgia și Olanda alături de profesorii și copiii Babel oferă o introducere memorabilă legată de efectele pedagogieii experiențiale în dezvoltarea creativității fiecărui copil

Nr locuri: 120

Ziua 3 – Experiential Education Workshops

7 Octombrie

Locație: Campusul Babel

10:00 – 17:00 – Ateliere la alegere cu pedagogii specialiști în Învățare Experiențială invitați din Belgia și Olanda (Suze Roelofs, Tom Goevers, Ludo Heylen, Wilma van Esch)

17:00 – 18:00 – Turul Campusului Babel cu explicații legate de aplicarea principiilor Învățării Experiențiale în practica de zi cu zi a Babel Școală+Liceu

18:00 – 20:00Sărbătoarea StorySeed 

Nr. locuri: 200

Ziua 4 – Re-imagining Education – 100 languages of children

8 Octombrie

Locație: Campusul Babel

10:00-16:00 – Ateliere și spații de colaborare între profesori pentru soluții practice de a integra cât mai multe moduri de exprimare ale copiilor în spațiile educaționale. 

16:00- 17:30Festivitate de încheiere StorySeed

Nr. locuri: 200

Accesul la StorySeed:

Biletele pentru Festivalul StorySeed vor putea fi achiziționate în curând.

Costuri participare:

Ziua 1: Acces gratuit pe bază de înscriere (formularul de înscriere în curând)

Ziua 2: Part 1 – The Art and Craft of Storytelling – 40 lei (în curând)

Ziua 2 – Ziua 4: Acces general 100 lei (în curând)